As part of the 15th International Architecture Exhibition of la Biennale di Venezia, the Collateral Event “Time Space Existence” at Palazzo Mora – This project explores an architecture that embraces environmental changes and proposes a structure that will ebb and flow with the tides, that will respond to predicted environmental changes, and that creates a community to exist in harmony with the sea and our coastal landscape in perpetuity.

Borrowing and shrinking the scale of the technology of mobile offshore drilling units and exploratory platforms, the structures are designed to relocate as necessary. Legs are deployed to or retracted from the bottom of the Bay using a rack and pinion gear system. Each leg operates independently from the others as a leveling device, and people can set the structures as close to the surface of the water as desired or as needed when anchoring. The aerodynamic spherical roof withstands great winds and provides ample surface area for integrated electricity-generating photovoltaics.

Tidal House community is built around a floating dock that weaves the structures together and connects them to the shore. The structures are laced to the dock with adjustable gangways, and each structure has a retractable platform that allows people to reach the water and provides boat mooring. Depth of water will vary along the dock, and each structure will be subject to unique conditions related to its position along the dock. The density of each community will vary through time, as each structure will relocate in response to its unique environmental conditions.

This case study explores a simple dwelling within a small neighborhood. The design concept can adapt to different lifestyles, programs, and can evolve to accommodate a wide range of communities. The challenge for the architecture is to be able to adapt when space and time change.